פנסיה וביטוח מנהלים
אחד הנושאים הפיננסים היותר בוערים היום הנו החסכון לפנסיה. עם על הנפילות בבורסה, ואי הודאות הפיננסית בשווקים
חשוב מאוד שנדע להתכונן בהתאם לימי הפנסיה – לדאוג לכך שלא תהיה נפילה ברמת החיים שלכם כאשר תצאו לפנסיה. בכתבה להלן נסקור את ההבדלים העיקריים בין קרן פנסיה וביטוח מנהלים.
פנסיה הינה קצבה חודשית שמקבל מבוטח בעת יציאתו לגמלאות. מטרת הפנסיה הינה מתן הכנסה קבועה גם בתקופה בה לא נהיה מועסקים, זו משום שאין הכנסה מעבודה. למעשה כאשר אנו בוחרים קרן פנסיה או ביטוח מנהלים אנו מבטחים את עצמנו מפני שלושה סוגים של אירועים: נכות – קבלת סכומים עד הגמלאות במקרה של נכות. שארים – כספים שיועברו לשארים במקרה של מוות עד גיל 18 או 21. זקנה (גמלאות) – פנסיה מיום יציאה לפנסיה ועד המוות.
ביטוח מנהלים או קרן פנסיה ?
ישנן מספר אלטרנטיבות לביטוח פנסיוני – קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופות גמל. בדרך כלל לא מומלץ לבחור בקופת גמל כדרך השקעה לביטוח פנסיוני וכיום כל שכיר במדינת ישראל חייב להיות מבוטח לפנסיה ע”י ביטוח מנהלים או קרן פנסיה.
מהתרשמות ראשונית ניתן לחשוב ש”ביטוח מנהלים” עדיף מקרן פנסיה, משום שנשמע כמכשיר פנסיוני טוב יותר, אך למעשה שתיהן תוכניות המאפשרות לנו לחסוך לטווח ארוך, לתקופת הפנסיה.
ההבדלים בין פנסיה לבין ביטוח מנהלים שונים ומגוונים ולפני בחירה באחד מהם, יש לבחון את היתרונות והחסרונות שטמונים במוצרים אלו. לפי הנתונים האישיים של הפרט נבחר באלטרנטיבה שמתאימה לו בצורה הטובה ביותר.
כפי שהזכרנו ביטוח מנהלים וקרן פנסיה, בנוסף למרכיב החיסכון לפנסיה, מאגדים בחובם גם מרכיבי ביטוח נוספים כמו חיים ונכות. בביטוח המנהלים יש גמישות בבחירת מרכיבי הביטוח, כך שניתן להוסיף ולשנות את הרכב הביטוחים, בתנאי שנשמור על מינימום ביטוח חיים, לעומת קרן פנסיה שבה אם נרצה לשלב ביטוחים נוספים נאלץ לרכוש אותן בנפרד.
למשל נוכל לכלול בפוליסת ביטוח המנהלים גם ביטוח לכיסוי מקצועי, לכיסוי לנכות חלקית וביטוח מפני אובדן כושר עבודה. במידה ונרצה לרכוש ביטוח שאינו מופיע בקרן הפנסיה יש לרכוש אותה בנפרד.
ישנה טענה כי הכיסוי שמציעות חברות הביטוח בביטוח מנהלים טוב יותר מהכיסוי שישנו בקרן פנסיה למקרים של נכות ואובדן כושר עבודה.
לעומת זאת עלות מרכיבי הביטוח בביטוח מנהלים יקרים יותר מאשר המרכיב הביטוחי בקרן הפנסיה וזאת משום שהמרכיבים נרכשים בנפרד לכל מבוטח, לפי העדפותיו, ומאוגדים ע”י הביטוח למנהלים.
ייתכן מצב בביטוח נכות מקרן הפנסיה שבו התשלום החודשי יהיה נמוך מ-75% מהשכר וזאת משום שישנם קיזוזים שמתבצעים אל מול תשלומים שמתקבלים מביטוח לאומי ונפגעי פעולות טרור. בביטוח מנהלים אין תלות בתשלומים מגורמים אחרים.
עלויות דמי הניהול בקרן פנסיה עדיפה (לרוב) על דמי הניהול של ביטוח המנהלים. בקרן פנסיה ניתן לגבות עד 6% מהפרמיה ועד 0.5% מהצבירה (מסך כל ההפקדות). ביטוח המנהלים לעומת זאת מאפשר גביה של עד 11% מהפרמיה ועד 1% מהצבירה. חשוב להדגיש כי אלו אינן דמי הניהול הנגבים בפועל, אלא המקסימאליים המותרים, בד”כ אם תנהלו משא ומתן עם מספר גורמים, תראו שיש הבדל בין קרנות הפנסיה ויש אפשרות לקבל הנחות.
מקדמי הקצבה הינם בעצם הסכומים שאותם יקבל המוטב עם היציאה לפנסיה. היתרון בביטוח מנהלים הוא הוודאות והידיעה מראש מהו הסכום שיתקבל עם היציאה לפנסיה. בקרן הפנסיה לעומת זאת מקדמי הקצבה ייתכן וישתנו בהתאם למצב הקרן. הקרן יכולה להקטין את מקדמי הקצבה אך גם יכולה להגדיל את מקדמי הקצבה.
קרן פנסיה עובדת במתכונת כזו שהיא מאגדת מספר רב של אנשים בביטוח פנסיה דומה ואת הסכומים ביחד היא משקיעה. במידה ויש רווחים כל העמיתים מרוויחים בכך שתשלומי הפנסיה שלהם גדלים באופן יחסי. אך במצבים אחרים, למשל הפסדים, פדיונות גבוהים או עלייה בתוחלת החיים, פדיונות הפנסיה החודשיים קטנים והעמיתים נפגעים. כך למשל במקרה של מלחמה או פעולות איבה, העמיתים בקרן הפנסיה יוצאים נפסדים שכן אין הקופה מבוטחת בגין מקרים אלו. לעומת זאת בביטוחי מנהלים, המבוטח אינו נפגע והסכומים שיקבל יישארו זהים.
גם קרנות הפנסיה וגם ביטוחי המנהלים משקיעים את הפרמיות המתקבלות. במצב שבו יש תשואה עודפת (מעבר לסכום לתשלום הקצבה הידועה) , בביטוח מנהלים העודף יזרום לידיה של חברת הביטוח, לעומת קרן פנסיה , שם הדבר יוביל לגידול בסכום הקרן ויגיע בחזרה לחברים, ע”י גידול בקצבה החודשית.
קרנות הפנסיה החדשות משקיעות 30% מכספי העמיתים באג”ח ממשלתי ישראלי (בריבית מועדפת של 4.8%) על כן על השקעה זו התשואה מובטחת ע”י המדינה, אין הטבה שכזו בביטוחי המנהלים. בנוסף נטען כי בשנים האחרונות התשואות שמשיגות קרנות הפנסיה הינן עדיפות על התשואות של ביטוחי המנהלים. בביטוח מנהלים נחתם חוזה אישי בין חברת הביטוח למבוטח ולכן נבחן המבוטח וישלם פרמיה נוספת במקרה של סיכון גבוה בשל מצבו הרפואי – למשל אם המבוטח מעשן הוא ישלם פרמיה גבוהה לעומת מבוטח שאינו מעשן.
בקרן פנסיה אין הבחנה בין מבוטחים, פרט למקרים ספציפיים שבהם יש תביעה עקב מצב רפואי שנבע פחות מ-5 שנים להצטרפות לקרן.
בביטוח מנהלים כל מקצוע מתומחר בהתאם לרמת הסיכון שלו. בקרנות פנסיה יש תמחור אחיד לכל המקצועות, על כן ישנם בעלי מקצועות המסבסדים בעלי מקצוע עם סיכון רב יותר.
בביטוח מנהלים קיימת הבטחת תשלום הקצבה לאחר הפטירה, שתשולם ב-240 תשלומים למוטבים או ליורשים. יש רק קרנות פנסיה ספציפיות המאפשרות הבטחת תשלום עד 180 תשלומים. בנוסף בביטוח מנהלים יש אפשרות לקבוע את המוטבים וזאת לעומת קרן הפנסיה שבה אין אפשרות והמוטבים נקבעים בתקנון הקרן.
בקרן הפנסיה ישנו קנס פדיון של 0.25% לשנת וותק. בביטוח מנהלים יש קנסות פדיון בשנים הראשונות ששיעורם הולך ופוחת, כאשר ישנו בד”כ בונוס למתמידים בביטוח עד תום התקופה. מבחינת הטבת מס על כל הפקדה בביטוח מנהלים מקבלים זיכוי מס של 25% לעומת המפקיד בקרן פנסיה הזכאי לזיכוי של 35%. לא ניתן להגיע למסקנה ברורה איזה מסלול עדיף לבחור וזאת משום שכל מבוטח מגיע עם פרמטרים שונים. רצוי להיוועץ ביועץ פנסיוני שכן ישנו שוני רב בין שני מוצרים פנסיוניים אלו.
בחירת קרן פנסיה (הקדמה)
החשיבות בבחירת קרן פנסיה נובע מכך שאנו רוצים לקבל תמורה מלאה עבור הפקדת הכסף אצל גוף גדול. קרן פנסיה הינה כמו כל מוצר ואנו רוצים לקבל את התמורה הגבוהה ביותר עבור השקעתנו. משמע לנצל את יכולת הגוף ולגרוף רווחים לטובתו. על כן התשואה של קרנות הפנסיה הינה הדבר החשוב ביותר.
לאורך חיי אדם, בחירת קרן פנסיה יכולה להגיע להפרשים של אלפי שקלים. ע”מ להשיג זאת מן העבר השני אנו גם נדרוש שדמי הניהול יהיו נמוכים ככל האפשר.
קרנות פנסיה מציעות מספר מסלולים שמטים את ההפקדות שלנו בין מקרי מוות , נכות, ופנסיה. בכל מסלול, הפרמיה שנשלם לכל רכיב ביטוחי שונה, ולכן גם הסכומים שנקבל משתנים בהתאם. למשל הטיית הקרן למסלול נכות, משמעו שנקבל סכומים גבוהים יותר במקרה של נכות מאשר קרן פנסיה שנוטה למסלולי מוות או פנסיה.
בחירת קרן פנסיה (קרן פנסיה “כללית” אל מול קרן פנסיה “חדשה”)
קרן פנסיה כללית אל מול קרן פנסיה חדשה – קרן פנסיה כללית (או “קרן פנסיית יסוד”) הינה קרן פנסיה שבה אין מרכיבי ביטוח כלל – לעומת קרן ביטוח מקיפה שבה יש מרכיבי ביטוח מובנים.
היתרון של קרן ביטוח מקיפה הינה האפשרות להשקיע 30% מהקרן בריבית מועדפת באג”ח מדינה. היתרון בקרן כללית יש גבייה של 2% דמי ניהול שנתיים מהצבירה בלבד ואין דמי ניהול נוספים וכן ניתן להפקיד גם סכומים חד פעמיים ולהגיע לסכומים גבוהים יותר בקצבה.
ישנם מצבים ספציפיים בהם משתלם להשקיע בקרן פנסיה כללית. למשל במצב בו עברנו את תקרת ההפקדה בקרן פנסיה מקיפה (פעמיים המשכורת הממוצעת במשק) ואנו רוצים להפקיד סכומים נוספים לטובת הפנסיה. במצב שבו בריאותנו לא מאפשרת לנו לקנות פנסיה מקיפה. במצב בו ברצוננו לבצע הפקדה חד פעמית גדולה בקרן פנסיה. או במצב שיש לנו כבר ביטוח חיים ועבודה אישי.
יש מבוטחים שאינם יכולים לעבור בין קרנות פנסיה השונות – מי שמקבל קצבה (נכות,פנסיה) או מי שהטילו עיקולים על הפנסיה שלו…
בחירת קרן פנסיה (נושאים לבחינה)
כדי לבחור קרן, מומלץ לבחון את ביצועי התשואות שלה מספר שנים אחורה ולא ביצועים של שנה אחת בלבד. על מנת לנתח את ההבדל בין קרנות הפנסיה, יש להבין את הרכב התשואה שמשיגה כל אחת מהן. נחלק את התשואה כך: תשואה המתקבלת מאג”ח המדינה – אין הבדל בין הקרנות. תשואה המופקת משאר ההשקעות – יש תלות חשובה במיומנות קרן הפנסיה, שכן השקעה באפיקים מניבים יתרום לעמיתים.
יש לקחת בחשבון את תשלום ה”קנס” בגין המעבר. כמו כן רצוי לבחון את הקרנות ברמת שרות הלקוחות ומצבה האקטוארי של הקרן.
כמו שאמרנו בבחירת קרן פנסיה יש מספר מסלולים אפשריים. לכן מומלץ לבחון את הצורך בשינוי המסלול כל מספר שנים או כל פעם שמשתנה מצבו האישי של המבוטח (למשל החלפת מקצוע, גידול בשכר וכד’). ע”מ לקבל החלטה מושכלת בבחירת מסלול, ניתן להיעזר בכלים פשוטים הזמינים כגון ה”פנסיונט” –מערכת של משרד האוצר לבחינת ביצועי הקרנות או לבצע הערכה אצל יועץ פנסיוני.
יועץ פנסיוני יוכל לעזור לעשות לכם סדר בכל עולם המושגים הזה. רבים מאיתנו אינם מבינים כלל בבניית תכניות פנסיה לעצמם , ועל כן לעיתים אינם מגיעים למיצוי אופטימאלי של תכנית הפנסיה שלהם.
ייעוץ פנסיוני יוכל לעזור לכם להגיע לנחלה ולשיבה טובה, כשבחשבונות הבנק והפנסיה שלכם, ממתין לכם כסף רב שנועד לדאוג לכם ולמשפחתכם בימים ללא הכנסה.