התמודדות עם קשיים בעסק
לאחר פרוץ הקורונה, עם הטלת הגבלות וסגר רב העסקים נסגרו וכתוצאה מכך בעלי העסקים נפגעו מחוסר פרנסה. בהמשך הדרך ממשלה אישרה מספר הקלות וביניהן גם פטור מארנונה עבור חודשים מרץ –אפריל –מאי. בזמן, שבתי העסק סגורים הפטור הזה של כמה אלפי שקלים בחודש בהחלט נתן טיפה אוויר לנשימה.
אבל התקופה זו הסתיימה ורשויות מקומיות החלו לגבות את תשלומי ארנונה כרגיל, למרות שלא כל העסקים חזרו לפעול כפי שהיה נהוג בשגרה לפני קורונה. בואי ניקח בעלי אולמות השמחה או משרדי תיירות, שעדיין לא שבו לפעילות, ישנם גם עוד מקומות של תרבות ופנאי שלא מיהרו או לא יכלו לפתוח את שעריהם. מה עליהן לעשות, בשביל לשרוד?
כידוע לכולם כל בעל העסק משלם בנוסף למיסים מוניציפאליים גם דמי שכירות עבור המקום, (במידה וזה לא נכס שלו), וגם ממשיך לשלם הוצאות נלוות לעסק. אז גם במקרה, שהעסק חזר לפעול תחת הגבלות הקיימות, עדיין הוא יחווה קשיים רציניים בתחום הפיננסי.
התמודדות עם קשיים בעסק אינה פשוטה, אך ההמלצה החמה היא למצוא קרכים להקטנת הוצאות. תמיד כדאי לבדוק האם קיימת אופציה להקטין את תשלומי ארנונה. כעקרון, שיעור של ארנונה לעסק מורכב ממגוון פרמטרים, ביניהם: סיווג, שטח ועוד.
רשויות מקומיות שונות מחשבות את השטח של הנכס בצורות שונות, יש כאלו שקובעות ששטח יעמוד רק על שטח נטו, זאת אומרת לפי שטח הרצפה ויש רשויות, שהחישוב שטח בהם נעשה כולל גם קירות פנים וחוץ ולא כולל שטחים משותפים, יש גם כאלו שיכללו גם ושטחים משותפים. אז אם לבעל העסק נראה, ששטח מחושב לא נכון הוא יכול להזמין מדידה חדשה.
דרך אגב במקרים מסוימים ניתן לקבל פטור מארנונה עסקית לתקופה מסוימת. כך למשל, אם נכס עומד ריק מאדם או חפץ, ניתן לקבל פטור לתקופה שלא תעלה על שישה חודשים. אם נכס אינו ראוי לשימוש גם ניתן לקבל פטור מחיובי ארנונה, בדרך כלל פטור זה ניתן לשלוש שנים.
לסיכום: כל בעל העסק יכול לערוך בדיקת ארנונה. תמיד מומלץ להיעזר בבעלי מקצוע, שמכירים היטב את תחום של מיסוי מוניציפאלי. תזכרו, שלפעמים ניתן לחסוך עד אלפי שקלים בשנה.