עולם המיסוי בישראל
עולם המיסוי הינו מהמורכבים הקיימים במערכת המשפט בעולם ובישראל. עקב הקושי והמורכבות של חוקי המס במדינת
ישראל מעטים הם המומחים הגדולים לעניין המיסוי בישראל. המומחים הגדולים במיסוי הם אלו (בד”כ – לא תמיד) המרוויחים הגדולים מבין עורכי הדין ורואי החשבון.
עולם המיסוי מתפרס בכל חלקי השלטון במדינה. מס יכול להתקבל גם מרשויות הממשלה – מיסוי מקרקעין – מס שבח, מס הכנסה, וגם מרשויות מקומיות שהואצלה סמכותן לגבות “מס”. הדוגמאות הבולטות ל”מס” על ידי הרשויות המקומיות הינן ארנונה והיטל ההשבחה שבו “ממוסה” הנכס עקב אישורה של תוכנית. מיסוי בישראל הינו תחום רחב מאוד ויכול להכיל אלפי עמודים. במאמר זה אתמקד בהגדרות מיסוי במדינת ישראל בתמצות.
מס בישראל הינו מס פרוגרסיבי, כלומר תרוויח יותר – תשלם יותר. תרוויח פחות – תשלם פחות. המס נגבה החל משכר המינימום. בשכר המינימום לא משלמים מס. המיסוי עבור עצמאיים ופרטיים בדרך כלל דומה במהותו ובבסיסו.
מס ההכנסה בישראל הינו מכוח פקודת מס הכנסה. מדי שנה מתבצעים תיקוני חקיקה על מנת למנוע ככל האפשר, פריצות חקיקה העלולות להסב נזק רב בגביית מס במדינת ישראל. דוגמא ידועה לכך היא שאחד מבעלי ההון הגדולים במדינה מצא פריצה בחוק, האומרת כי אם הוא נמצא מחוץ לישראל זמן רב הוא פטור מתשלום מיסים. אותו אדם רכש יאכטה והיה במשך זמן רב מחוץ למים הטריטוריאליים של מדינת ישראל. מהיאכטה הוא ניהל את עסקיו בישראל וברחבי העולם. בעקבות כך נסתמה הפרצה אך אותו אדם גלגל מאות מיליוני שקלים ללא תשלום מס כלל. את נטל המס (היקף כספי של מיסים שגובה המדינה) המוטל מכוח פקודת מס הכנסה ניתן להקטין או לצמצם באמצעות תכנון מס המתבצע על ידי רואה חשבון או יועץ מס.
באמצעות תשלום מס שמתקבל מעצמאי או חברה או שכיר, המדינה מממנת את הוצאותיה השוטפות המתבטאים בהוצאות הביטחון, התשתיות, הפנים, מימון עצמי של הרכב הממשלה (שרים, לשכות ועוזרים לרוב…) וכו’.
מס הכנסה מגדיר הכנסה כהכנסתו של אדם. ההכנסה יכולה להיות פירותיות או הוניות, כנ”ל עבור הכרה בהוצאות שיכולות להיות הוניות או פירותיות.
הכנסה פירותיות היא בד”כ הכנסה שמתקבלת בסדרה של רווחים שמתקבלים לאורך תקופה ואילו הכנסה הונית היא (בד”כ) הכנסה חד פעמית – למרות שגם המחוקק נתן על כך את הדעת וקבע סייגים לכך. הכנסה פירותיות – פקודת מס ההכנסה מגדירה בחלק ב’ מיסוי הכנסות הנובעות ממספר תחומים וביניהם : הכנסה משכירות, אובדן כושר השתכרות, פדיון מניות, הימורים ו/או זכייה (מעל 75,000 ₪), חקלאות ועוד. הכנסה הונית – הם אפיקים פיננסיים שנוצרו החל מינואר 2003. הפקודה מגדירה בחלק ה’ את המיסוי על רווחי הון.
בחלוף הזמן, בוצעה חלוקה בין סוגי ההכנסות שאפשרה לאזרח ולמחוקק להבחין בין סוגי ההכנסות. החלוקה היא מבחנים שקבע המחוקק (הכנסת) לסיווג ההכנסה.
מבחן ידוע לסיווג ההכנסה בין אם היא פירותיות או הונית הינו, לדוגמא מבחן הנכס: כאשר נכס נמכר הוא נחשב כהוני. המלאי העסקי, שהוא הציוד בתוך המבנה, לעומת זאת, יחשב כהוצאות פירותיות. על מנת להניע את גלגלי המשק, מס הכנסה מכיר גם בהוצאות שהוצאו ע”י יחיד או חברה. אולם גם כאן מבחין המחוקק בין הוצאה הונית להוצאה פירותית.
הדיווח על הכנסות יכול להתבצע באמצעות מייצג – יועץ מס או באופן עצמאי. כאשר מעוניינים לבצע זאת באופן עצמאי יש לדווח באמצעות טופס 1301 (יחיד/עצמאי) או טופס 1214 (חברה).