בפתיחת עסק חדש…
בכתבה להלן נסקור את השלבים העיקריים בפתיחת עסק חדש. תחילה יש להגדיר מהו תחום הפעילות של העסק, ז”א במה יעסוק, באיזו צורה יעסוק ובאילו נושאים לא יעסוק. למשל פיצרייה יכולה להגדיר אילו סוגי פיצה תייצר, מאילו חומרים ומהם האזורים שלהם תספק שרות משלוחים.
חשוב לבדוק האם ישנן מגבלות רגולטוריות בענף המדובר והאם יכול העסק לעמוד בתנאים אלו (למשל הצורך ברישיון מונית, רישיון מטעם משרד התמ”ת, הרשות המקומית וכו’). יש להתחשב בתנאי התחרות הקיימים בשוק וקיומם של מתחרים.
יש לבדוק את הכדאיות הכלכלית – עסק לא כדאי הינו עסק שלא מפיק רווחים לבעליו או שבעליו היה יכול להשיג רווחים גבוהים יותר ממקור הכנסה אלטרנטיבי. המטרה בשלב זה היא לבדוק, טרם הקמת העסק והוצאת משאבים כספיים רבים, האם בכלל משתלם להקים את העסק. נבצע בדיקת כדאיות ע”י תמחור העלות השוטפת – ז”א נחזה מצד אחד את ההוצאות, למשל תשלום שכר לאנשי מקצוע (שליח) ומן הצד השני נחזה את ההכנסות מן השירותים שנספק (מכירות). בסופו של דבר אנו משכללים את האינפורמציה בניסיון להבין האם ייווצר לנו רווח מן העסק.
רבים הם המנהלים ובעלי העסקים שנכשלו ורק משום שלא בדקו כיאות את הכדאיות הכלכלית. המצב אף מחמיר כאשר אלו נכנסים לפשיטת רגל עקב אי הצלחת העסק. חשוב להיוועץ בבעלי מקצוע בתחום (בעל עסק דומה, כלכלן, רו”ח וכד’) וזאת ע”מ למנוע הוצאות מיותרות. באם הגענו למסקנה שישנה כדאיות בהקמת עסק יש לחשב את כמות ההון שעימה ניתן יהיה להקים את העסק.
בכדי להקים עסק חדש יש צורך בהון התחלתי. את ההון אפשר לחלק לשני סוגים: הון עצמי (הון שהבעלים מזרים לעסק עם פתיחת העסק, הון זה שייך לעסק) והון זר (כסף שלווה העסק מגורמים שונים, בד”כ בנקים, ומשתמש בהם). לקיחת הון זר משפיעה על הכדאיות העסקית וחשוב לתת לה דגש. לעיתים ההון מהווה מכשול עיקרי בדרך להקמת עסק וזאת בשל הצורך בסכומים גבוהים (בגלל מחסור בהון עצמי) או בשל הצורך של הבנקים בהתחייבויות להחזר החוב. ישנן דרכים נוספות להשגת הון, שלא דרך הבנק, וזאת למשל ע”י צירוף מספר שותפים.
באם מדובר במספר שותפים, חשוב לערוך מסמך הקמה בין השותפים ולקבוע את הסדר ההתקשרות ביניהם וזאת ע”מ למנוע מחלוקות עתידיות (למשל: חלוקת הבעלות על העסק, שם העסק וכו’).
ישנן צורות רבות להקמת עסק (תאגיד) למשל: חברה, מלכ”ר, שותפות וכו’. ישנה השפעה מכרעת לצורת ההתאגדות שכן היא קובעת את צורת וגובה המיסוי, את אחריות הבעלים למעשי החברה וכד’. חשוב לבחון את מטרות המקימים ולפיהם לקבוע את סוג התאגיד. בשל מורכבות העניין מומלץ להשתמש בעו”ד או רו”ח.
יש לבצע פעולות מנהליות, טרם הפעלת העסק – מומלץ לפתוח חשבון בנק בנפרד מהחשבון האישי. יש לגשת לעירייה או למועצה המקומית ולברר את הדרישות החוקיות לפתיחת עסק (למשל עמידה בביקורת מכבי אש וקבלת רישיון עסק). יש להירשם כעוסק מורשה במשרדי מע”מ (פרטים באתר רשות המיסים) http://www.finance.gov.il/taxes/osek_mam_new.htm) ולהירשם כעצמאי בביטוח לאומי.
בנוסף חובה להירשם במס הכנסה (פרטים באתר רשות המיסים) http://ozar.mof.gov.il/itc/open/business.htm) ולהתחשב בכך שלמס הכנסה כללים שונים בנושא ניהול ספרים, ולכן מומלץ להיעזר ברו”ח.
לפני תחילת הפעילות העסקית חשוב לתכנן כיצד לנצל את התקציב בצורה יעילה. למשל: כמה יוקצה לפרסום, משכורות, ציוד וכד’. חשוב לעמוד במסגרת התקציב ולהשאיר סכומים להוצאות בלתי צפויות. עם תחילת הפעילות יש לבצע בקרה שאכן אנו עומדים בתכנון המקורי אם כי חשוב לזכור כי עסק הינו דבר חי ויש להתאים את התכנון אל מול המציאות.
ובכדי שהעסק יתפקד כנדרש, ויראה רווחים נאים, חשוב לעבור אימון עסקי, שבעזרתו תוכלו לנהל את העסק בצורה טובה יותר.